włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. nowa restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film