mała czarna czyli espresso

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. ile kawy w kawie? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film