włoska mozzarella

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, lecz równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

owoce morza z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – naprawdę należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.